Studiekeuze

Ga jij een studiekeuze maken en ben je benieuwd hoe je dat goed aanpakt? Na je eindexamens kun je een vervolgopleiding doen. Om je verder te specialiseren in wat jij interessant vindt en waar je misschien wel een baan in wilt vinden.

Hoe maak je een studiekeuze?

Maar... hoe maak je een keuze voor een studie? Als je al goed weet in welk type functie je wilt werken kun je de studie daar op afstemmen. Weet je nog helemaal niet wat je wilt gaan doen? Het kan soms best lastig lijken om een studiekeuze te maken, omdat er zoveel studierichtingen en beroepen zijn. 

Studiekeuze in 4 fases

Je kunt een goede studiekeuze maken door het proces op te delen in 4 fases:

  • Oriënteren
  • Verkennen
  • Verdiepen
  • Kiezen

1. Oriënteren

Begin met oriënteren op je studiekeuze. Door te bedenken wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Bijvoorbeeld door goed te kijken naar de vakken die je volgde en die je op school altijd al het leukst vond. En door na te denken over de hobby’s die je hebt, want misschien wil je wel in die richting verder studeren.

Tip: benieuwd waar je goed in bent en wat je leuk vindt? Doe bijvoorbeeld de Interesse en Studiekeuzetest van de Radboud Universiteit, de Studiekeuzetest van Icares of een van de testen bij Qompas.

Neem vooral goed de tijd om je te oriënteren, zodat je uitgebreid de kans hebt om erover na te denken. Zelfs als je niet goed onder woorden weet te brengen welke studie bij je past, zal je daar na verloop van tijd vanzelf een goed gevoel bij krijgen.

2. Verkennen

Zodra je weet wat jouw sterke kanten zijn en wat je leuk vindt, kun je de studies en beroepen daarbij gaan verkennen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de Beroepengids, om te ontdekken welke functies er allemaal zijn.

Daarnaast is het een goed idee om een studiekeuzebeurs te bezoeken. Probeer vooral met veel verschillende mensen te praten over je studiekeuze. Vertel wat je al hebt ontdekt in de oriëntatiefase en vraag lekker veel info van studenten die de opleiding doen waarin jij geïnteresseerd bent.

3. Verdiepen

Met een shortlist van interessante studies en beroepen kun je je daar verder in gaan verdiepen. Kijk goed naar de studielocaties die er beschikbaar zijn, zowel in Nederland als in het buitenland. Bezoek de (hoge)scholen of universiteiten tijdens voorlichtingsdagen en open dagen.

Tip: benieuwd naar slimme vragen om je verder te verdiepen in jouw studiekeuze? Met de volgende 7 vragen kom je tot veel waardevolle informatie:

  • Welke vakken ga ik volgen?
  • Waar werken de studenten van het afgelopen collegejaar?
  • Wat is het grootste struikelvak in het eerste jaar?
  • Hoe is de verdeling tussen klassikaal onderwijs en werkgroepen?
  • Kan ik stagelopen? In het buitenland?
  • Hoe wordt er getoetst? Met tentamens of veel opdrachten?
  • Wat zijn de specialisatiemogelijkheden na de studie?

4. Kiezen

In de laatste fase ben je klaar om jouw studiekeuze te maken! Dit doe je aan de hand van de antwoorden op de vragen en na de verdere verdieping in de verschillende beroepen en opleidingen die je interessant lijken. 

Bespreek je bevindingen met je ouders, vrienden en bijvoorbeeld een studiekeuzebegeleider. Zo kom je tot nieuwe inzichten en zal je merken dat je een (onbewuste) voorkeur voor een opleiding en (hoge)school of universiteit zal krijgen. Zo kun jij jouw studiekeuze maken en ga je een geweldig nieuw avontuur tegemoet!